Livrare GRATUITĂ LA UȘA TA pentru comenzi de peste 120 lei – doar pentru București și Ilfov. Restul localităților transport 30 lei.

cirese slider 01
De ce să comanzi cireșe bio de la Dealul Sofiei?

Livada familiei tale a luat naștere din iubirea pentru natură și pentru alimentația sănătoasă. Într-o eră bazată pe consumerism excesiv, o oază de sănătate este mai mut decât necesară. Culturile sunt îngrijite cu drag și responsabilitate de către o familie dedicată. Studiul alimentelor de pe piață curentă și al agriculturii ecologice stau la baza fiecărei alegeri din viață idilică a fructelor BIO.

Despre livadă

Dealul Sofiei se afla în județul Râmnicul Sărat, în zona satului Topliceni. Zona în care este amplasată livada este departe de poluarea orașului, iar în jur nu mai există alte culturi convenționale. Astfel, plantele de pe Dealul Sofiei sunt protejate de orice substanțe chimice. De asemenea, toate utilajele agricole trec printr-un proces riguros de curățare înainte de a putea intra pe Dealul Sofiei. Livada a fost înființată în anul 2014 și se întinde pe aproximativ 17ha. Pământul livezii a fost testat înainte de a se cultiva semințele netratate și s-a ajuns la concluzia că natura sa grea, lutoasă, este prielnică pentru cultivarea cireșelor, prunelor și merelor.

De ce să consumăm bio

Din fericire, din ce în ce mai mulți oameni se informează și încep să înțeleagă avantajele alimentației BIO. Cu toate că pare relativ nou, conceptul de fructe și legume ecologice nu este o noutate pentru umanitate. Înainte de dezvoltarea în masă a industriilor și a agriculturii convenționale pe care ne bazăm astăzi, toți străbunicii noștri consumau fructe și legume organice.

Fuctele și legumele crescute responsabil au un număr mai mare de antioxidanți, sunt sănătoase și nu conțin aditivi. Efectele pozitive asupra organismului sunt deductibile, în special pentru categoriile vulnerabile de oameni precum copiii sau femeile însărcinate.

De asemenea, agricultura ecologică are efecte benefice asupra mediului. Lipsa substanțelor chimice diminuează nivelul de poluarea al solului și al aerului. Ne aflăm într-un ecosistem natural unde compușii sintetici nu își au locul și să răsfrâng asupra fiecărui element.

Care este diferența dintre agricultura convențională și cea ecologică?

De cate ori ai cumpărat roșii din supermarket, iar când ai ajuns acasă ai constatat că nu au absolut niciun gust? Ai observat că roșiile din gradina mica a bunicii au cu totul alta savoare? Cu siguranță, nu sunt perfect rotunde, dar au o culoare intensa de roșu, sunt mult mai zemoase și au un gust extraordinar. Pe scurt, aceasta este diferență intre fructele și legumele provenite din agricultura convențională și din cea ecologica, la nivelul consumatorului. Este mai mult decât evident că oricine ar prefera roșiile crescute de bunica. Acestea au avut ocazia să se dezvolte într-un mod natural și nu au fost afectate de substanțe chimice precum pesticide sau stimulenți de creștere. În agricultura ecologica, ierburile sau buruienile în plus sunt înlăturate natural, prin smulgere sau taiere, însă în cea convențională se folosesc ierbicide. Aceasta substanță ajunge și pe fructe sau legume, iar mai apoi, în organismul consumatorului.

Ce diferențiază Dealul Sofiei de alte livezi

Implicarea familiei, încă de la început, a făcut diferența. Deoarece legislația românească în ceea ce privește agricultura ecologică nu este bine dezvoltată, Dealul Sofiei a ales să respecte reglementările europene. Spre exemplu, livada nu cultivă fructe sau legume modificate genetic și nu folosește pesticide. Livada este certificată ecologic de către EcoInspect, organismul românesc de evaluare a agriculturii ecologice. Standardele înalte de calitate sunt întâlnite în fiecare an.

Pentru a înlătură insectele dăunătoare, Dealul Sofiei nu folosește soluții chimice. Alternativ, fermierii folosesc o tehnică verde veche, folosită de țăranii de odinioară. Primăvara, se ard resturile vegetale în plus și astfel se formează un nor de fum deasupra livezii. Din cauza fumului, insectele aleg să plece, iar astfel cultura rămâne intactă. Întregul proces are loc într-o atmosferă controlată, cu riscuri foarte mici, spre zero.

Ce fructe și legume găsim pe Dealul Sofiei?

Acum ne aflăm în ultima decadă a sezonului de cireșe, soiul Stella mai precis. Am avut un succes răsunător anul acesta și ne bucurăm că din ce în ce mai mulți oameni încep să aprecieze stilul alimentar BIO. Așteptam cu nerăbdare luna iulie, în care se vor coace și prunele, urmând mai apoi merele galbele și roșii. Începând cu luna august vom putea livra în casele oamenilor și strugurii ottonel, fetească neagră, fetească albă și merlot. Ne propunem că în anii următori să cultivăm și pepeni, roșii și ardei.

Cum decurge o zi din viață fermierilor de pe Dealul Sofiei?

În funcție de anotimp, zilele fermierilor sunt diferite. Fermierii lucrează pe tot parcursul anului, nu doar în perioada culesului. Spre exemplu, datorită solului lutos, stratul de pământ de la suprafață trebuie afânat pentru a permite apei să pătrundă până la rădăcină plantelor. Acest proces se repetă de câteva ori pe fiecare rând aproape pe tot parcursul anului.

Rolul membrilor familiei la Dealul Sofiei

În perioada recoltei, membrii familiei de pe Dealul Sofiei își unesc forțele și își distribuie sarcinile uniform. Părinții și bunicii culeg fructele, iar copiii ajută la ambalare și la distribuția comenzilor. Pe vremuri, înainte de agricultura convențională, familiile de țărani se ocupau singuri de pământurile lor. Pe aceasta idee se bazează și familia de pe Dealul Sofiei, însă acum este adăugat elementul de digitaliazare care ajuta la livrarea fructelor în casele oamenilor. Piață digitală este acum echivalentul pieței de demult, desfășurată în hale imense sau în aer liber. Oamenii nu mai au foarte mult timp la dispoziție și aleg să comande online. Așadar, ne adaptam și noi vremurilor, iar copiii ne ajută în acest sens!

Cum poate Dealul Sofiei influența agricultura convențională

Agricultura convențională, bazată pe consumerismul în masă, este bine împământenită în societate și în domeniul comercial. Cu toate acestea, nu este cea mai sănătoasă variantă. Prin expunere, prin informare și prin exemplu, Dealul Sofiei speră să aducă influențe din agricultura ecologică în prim plan-ul agricultorilor romani. Suntem conștienți că o trecere bruscă de la agricultura convențională la cea ecologică ar fi greu de menținut, însă diminuarea numărului de substanțe chimice este cu siguranță posibilă.

Legenda Sofiei

Legenda spune că, pe vremea când județul Șlam Râmnic era domnit de boieri, exista acolo un deal roditor rămas în zestre Sofiei de la mama sa.
Fiica dintâi a unuia dintre cei mai bogați moșieri, Sofia și-a ales un tânăr muncitor pe placul inimii sale, ce lucra pământurile tatălui ei.
Însă, cum nu de puține ori se întâmplă, cu toată truda tânărului, acesta nu izbuti să fie pe plac bătrânului moșier, ce promisese mâna Sofiei în dar unui vecin înstărit. Plin de mânie la auzul veștii căsătoriei, moșierul alese să îi izgonească pe amândoi, iar Dealul, primit în zestre de la mama sa, era acum tot ce le rămăsese, odată plecați din casa părinteasca.
Acolo pe deal, cei doi au construit o căsuță mica de chirpici, iar Sofia a dat naștere la 3 copii bălai, cu obrajii rumeni și ochii mari, răbdători.
Și cum pământul îi răsplătește pe cei ce-l muncesc, legenda Dealului Sofiei povestește cum întreaga familie a trăit țoață viață hranindu-se cu roadele sale, și fară trebuință de multe.

Într-o atmosferă perfect pitorească, departe de claxoane și griji, Livada Dealul Sofiei respectă reglementările europene privind agricultura ecologică și se asigură că toate fructele livrate în casele voastre sunt la cea mai înaltă calitate. Din dragoste pentru oameni și pentru natură, respectăm pământul, procesele și roadele sale. Vă așteptam online!

Picture of Cristina Panaete
Cristina Panaete

Pentru că suntem o familie, împreună cu soțul meu, Panaete Vasilică, dorim să aducem în cât mai multe case produse sănătoase. Iubim ceea ce facem, și asta se regăsește în produsele noastre, în gustul de altă dată. Mulțumim tuturor persoanelor care au încredere în produsele noastre!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Blogul Dealul Sofiei

Cirese Slider 01

De ce să comanzi cireșe bio de la Dealul Sofiei?

Livada familiei tale a luat naștere din iubirea pentru natură și pentru alimentația sănătoasă. Într-o eră bazată pe consumerism excesiv, o oază de sănătate este

Cum te ajuta o alimentatie BIO sanatoasa

Cum te ajuta o alimentatie BIO sanatoasa

Abordarea unei alimentatii BIO sau ecologice este una dintre cele mai bune decizii pe care le poti lua pentru tine sau pentru familia ta. In

Deschide WhatsApp
Scrie-ne pe WhatsApp!
Salut! Cu ce te putem ajuta?