dealul-sofiei-livada-familiei-tale

Dealul Sofiei, livada familiei tale. Cirese BIO

Livada familiei tale a luat nastere din iubirea pentru natura si pentru alimentatia sanatoasa. Intr-o era bazata pe cosumerism excesiv, o oaza de santate este mai mut decat necesara. Culturile sunt ingrijite cu drag si responsabilitate de catre o familie dedicata. Studiul alimentelor de pe piata curenta si al agriculturii ecologice stau la baza fiecarei alegeri din viata idilica a fructelor BIO.

Despre livada

Dealul Sofiei se afla in judetul Ramnicul Sarat, in zona satului Topliceni. Zona in care este amplasata livada este departe de poluarea orasului, iar in jur nu mai exista alte culturi conventionale. Astfel, plantele de pe Dealul Sofiei sunt protejate de orice substante chimice. De asemenea, toate utilajele agricole trec printr-un proces riguros de curatare inainte de a putea intra pe Dealul Sofiei. Livada a fost infiintata in anul 2014 si se intinde pe aproximativ 17ha. Pamantul livezii a fost testat inainte de a se cultiva semintele netratate si s-a ajuns la concluzia ca natura sa grea, lutoasa, este prielnica pentru cultivarea cireselor, prunelor si merelor.

De ce sa consumam bio

Din fericire, din ce in ce mai multi oameni se informeaza si incep sa inteleaga avantajele alimentatiei BIO. Cu toate ca pare relativ nou, conceptul de fructe si legume ecologice nu este o noutate pentru umanitate. Inainte de dezvoltarea in masa a industriilor si a agriculturii conventionale pe care ne bazam astazi, toti strabunicii nostri consumau fructe si legume organice.

Fuctele si legumele crescute responsabil au un numar mai mare de antioxidanti, sunt sanatoase si nu contin aditivi. Efectele pozitive asupra organismului sunt deductibile, in special pentru categoriile vulnerabile de oameni precum copiii sau femeile insarcinate.

De asemenea, agricultura ecologica are efecte benefice asupra mediului. Lipsa substantelor chimice diminueaza nivelul de poluarea al solului si al aerului. Ne aflam intr-un ecosistem natural unde compusii sintetici nu isi au locul si sa rasfrang asupra fiecarui element.

Care este diferenta dintre agricultura conventionala si cea ecologica?

De cate ori ai cumparat rosii din supermarket, iar cand ai ajuns acasa ai constatat ca nu au absolut niciun gust? Ai observat ca rosiile din gradina mica a bunicii au cu totul alta savoare? Cu siguranta, nu sunt perfect rotunde, dar au o culoare intensa de rosu, sunt mult mai zemoase si au un gust extraordinar. Pe scurt, aceasta este diferenta intre fructele si legumele provenite din agricultura conventionala si din cea ecologica, la nivelul consumatorului. Este mai mult decat evident ca oricine ar prefera rosiile crescute de bunica. Acestea au avut ocazia sa se dezvolte intr-un mod natural si nu au fost afectate de substante chimice precum pesticide sau stimulenti de crestere. In agricultura ecologica, ierburile sau buruienile in plus sunt inlaturate natural, prin smulgere sau taiere, insa in cea conventionala se folosesc ierbicide. Aceasta substanta ajunge si pe fructe sau legume, iar mai apoi, in organismul consumatorului.

Ce diferentiaza Dealul Sofiei de alte livezi

Implicarea familiei, inca de la inceput, a facut diferenta. Deoarece legislatia romaneasca in ceea ce priveste agricultura ecologica nu este bine dezvoltata, Dealul Sofie a ales sa respecte reglementarile europene. Spre exemplu, livada nu cultiva fructe sau legume modificate genetic si nu foloseste pesticide. Livada este certificata ecologic de catre EcoInspect, organismul romanesc de evaluare a agriculturii ecologice. Standardele inalte de calitate sunt intalnite in fiecare an.

Pentru a inlatura insectele daunatoare, Dealul Sofiei nu foloseste solutii chimice. Alternativ, fermierii folosesc o tehnica verde veche, folosita de taranii de odinioara. Primavara, se ard resturile vegetale in plus si astfel se formeaza un nor de fum deasupra livezii. Din cauza fumului, insectele aleg sa plece, iar astfel cultura ramane intacta. Intregul proces are loc intr-o atmosfera controlata, cu riscuri foarte mici, spre zero.

Ce fructe si legume gasim pe Dealul Sofiei?

Acum ne aflam in ultima decada a sezonului de cirese, soiul Stella mai precis. Am avut un succes rasunator anul acesta si ne bucuram ca din ce in ce mai multi oameni incep sa aprecieze stilul alimentar BIO. Asteptam cu nerabdare luna iulie, in care se vor coace si prunele, urmand mai apoi merele galbele si rosii. Incepand cu luna august vom putea livra in casele oamenilor si strugurii ottonel, feteasca neagra, feteasca alba si merlot. Ne propunem ca in anii urmatori sa cultivam si pepeni, rosii si ardei.

Cum decurge o zi din viata fermierilor de pe Dealul Sofiei?

In functie de anotimp, zilele fermierilor sunt diferite. Fermierii lucreaza pe tot parcursul anului, nu doar in perioada culesului. Spre exemplu, datorita solului lutos, stratul de pamant de la suprafata trebuie afanat pentru a permite apei sa patrunda pana la radacina plantelor. Acest proces se repeta de cateva ori pe fiecare rand aproape pe tot parcursul anului.

Rolul membrilor familiei la Dealul Sofiei

In perioada recoltei, membrii familiei de pe Dealul Sofiei isi unesc fortele si isi distribuie sarcinile uniform. Parintii si bunicii culeg fructele, iar copiii ajuta la ambalare si la distributia comenzilor. Pe vremuri, inainte de agricultura conventionala, familiile de tarani se ocupau singuri de pamanturile lor. Pe aceasta idee se bazeaza si familia de pe Dealul Sofiei, insa acum este adaugat elementul de digitaliazare care ajuta la livrarea fructelor in casele oamenilor. Piata digitala este acum echivalentul pietei de demult, desfasurata in hale imense sau in aer liber. Oamenii nu mai au foarte mult timp la dispozitie si aleg sa comande online. Asadar, ne adaptam si noi vremurilor, iar copiii ne ajuta in acest sens!

Cum poate Dealul Sofiei influenta agricultura conventionala

Agricultura conventionala, bazata pe consumerismul in masa, este bine inpamantanita in societate si in domeniul comercial. Cu toate acestea, nu este cea mai sanatoasa varianta. Prin expunere, prin informare si prin exemplu, Dealul Sofiei spera sa aduca influente din agricultura ecologica in prim plan-ul agricultorilor romani. Suntem constienti ca o trecere brusca de la agricultura conventionala la cea ecologica ar fi greu de mentinut, insa diminuarea numarului de substante chimice este cu siguranta posibila.

Legenda Sofiei

Legenda spune ca, pe vremea cand judetul Slam Ramnic era domnit de boieri, exista acolo un deal roditor ramas in zestre Sofiei de la mama sa.
Fiica dintai a unuia dintre cei mai bogati mosieri, Sofia si-a ales un tanar muncitor pe placul inimii sale, ce lucra pamanturile tatalui ei.
Insa, cum nu de putine ori se intampla, cu toata truda tanarului, acesta nu izbuti sa fie pe plac batranului mosier, ce promisese mana Sofiei in dar unui vecin instarit. Plin de manie la auzul vestii casatoriei, mosierul alese sa ii izgoneasca pe amandoi, iar Dealul, primit in zestre de la mama sa, era acum tot ce le ramasese, odata plecati din casa parinteasca.
Acolo pe deal, cei doi au construit o casuta mica de chirpici, iar Sofia a dat nastere la 3 copii balai, cu obrajii rumeni si ochii mari, rabdatori.
Si cum pamantul ii rasplateste pe cei ce-l muncesc, legenda Dealului Sofiei povesteste cum intreaga familie a trait toata viata hranindu-se cu roadele sale, si fara trebuinta de multe.

Intr-o atmosfera perfect pitoreasca, departe de claxoane si griji, Livada Dealul Sofiei respecta reglementarile europene privind agricultura ecologica si se asigura ca toate fructele livrate in casele bucurestenilor sunt la cea mai inalta calitate. Din dragoste pentru oameni si pentru natura, respectam pamantul, procesele si roadele sale. Va asteptam online!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ia-ti doza zilnica de fructe!

Cu un pas Inaintea
tuturor

Inscrie-te cu adresa de e-mail si fii primul care primeste noile oferte, fotografii din procesul de crestere a fructelor si legumelor BIO, retete sanatoase si multe altele!